sayfalar

12 Ocak 2013 Cumartesi

Alkalinite Deneyi (Deney No 2)



DENEY NO: 2     
ALKALİNİTE
GİRİŞ
Alkalinite, örnekteki iyon ve moleküllerin disosiasyon veya hidrolizinden ileri gelen hidroksil iyonlarının ayarlı asid çözeltisi ile belirli bir pH son noktasına kadar titrasyonu ile belirlenir.
Alkalinite 20 mg CaCO3/L’ den daha küçük ise eşdeğer noktanın ötesinde titre eden ayarlı asid aşırısı ile orantılı olarak ekstrapolasyonla bulunur. Bunun için, dikkatle ölçülen pH’ı 0.3 birim düşüren ayarlı asid miktarı bulunur. pH daki bu değişim [H+]’unun iki katına çıkmasına karşılıktır.
             Sularda alkalinite başlıca karbonat ve bikarbonat içeriği ile belirlenir. Fenolftalein veya metakresol moru ( pH:8.3 ),  bromkrezol yeşili veya bromkrezol yeşili / metil kırmızısı karışık indikatörü (pH:4.5) titrasyonlarda kullanılır.
Tayini bozan etkenler:
               Cam elektrodu kaplayan maddeler ( yağ-gres,asılı katılar vb.) pH ölçümünü etkiler; elektrodun dengeye gelmesi zaman alır. Elektrodlar sık sık yıkanır. Örnek süzülmez, seyreltilmez, derişiklendirilmez veya değiştirilmez.
Reaktifler
1-      Sodyum Karbonat Çözeltisi, 0,05 N: 3-5 g Na2CO3 primer standard 250oC da 4 saat kurutulur ve desikatörde soğumaya bırakılır. mg’a kadar duyarlılıkla 2,5 ± 0,2 g.tartılarak, 1 litrelik balonjojede çözülerek litreye tamamlanır. Bu çözelti bir hafta dayanıklıdır.
2-      Ayarlı 0,1 N HCl
3-      Alkollü fenolftalein çözeltisi (pH 8,3 indikatörü)
İŞLEM
Örnek, 100 ml’lik balonjojeye alınarak saf su ilavesiyle hacim 100 ml’ye tamamlanır. Bu örnekten, bir pipet yardımıyla 10 ml alınır, 250 ml’lik erlene konulup 50 ml’ye seyreltilir. 2-3 damla fenolftalein katılarak ayarlı 0,1 N HCI çözeltisi ile kırmızı renk kayboluncaya kadar titre edilir. Tüketilen HCI hacmi kaydedilir.
Hesaplama
                                                                       A x N x 50 x 1000 x 10
   VmL  Örnek
 


 
                     Alkalinite,  mg CaCO3 / L =                                 

A = Kullanılan ayarlı asid çözeltisinin (HCl) hacmi, mL
N = Ayarlı asidin normalitesi (0,1 N)