sayfalar

12 Ocak 2013 Cumartesi

Çevre Mühendisliği Sertlik Tayini Deneyi ( Deney No 3)



DENEY NO: 3
SERTLİK TAYİNİ (Volumetrik)
GİRİŞ
Toplam sertlik, uygulanan genel pratik anlayışa göre, Ca2+ ve Mg2+ konsantrasyonlarının toplamı olarak mg CaCO3 /L cinsinden ifade edilir.
            Sertlik sayısal olarak karbonat ve bikarbonat alkalinitesinin toplamından daha büyük olduğu zaman, toplam alkaliniteye eşdeğer sertlik “karbonat sertliği”; bunun aşırısı olan sertlik ise “karbonat olmayan sertlik” olarak isimlendirilir.
            Sertlik sayısal olarak karbonat ve bikarbonat alkalinitesi toplamına eşitse veya daha az ise, tüm sertlik karbonat sertliğidir ve karbonat olmayan sertlik yoktur.
EDTA İLE TİTRİMETRİK SERTLİK TAYİNİ
Eriochrom Black T veya Calmagite ile pH 10,0 ± 0,1 de Ca2+ ve Mg2+ iyonlarının verdiği şarap kırmızısı kompleks, EDTA ile titrasyonda bozunarak mavi renk verir.
Tayini Bozan Etkenler
Bazı katyonlar son noktanın belirlenmesini zorlaştırırlar. Yüksek konsantrasyonda ağır metal varsa, sertlik hesap yolu ile bulunur.      Çözeltideki asılı katılar ve kolloidal organik maddeler son noktanın belirlenmesini zorlaştırabilir. Bunu engellemek için buhar banyosunda örnek kuruluğa kadar buharlaştırılır ve 550 0C de organik madde tamamen okside olana kadar ısıtılır. Artık, 20 mL 1 N HCl de çözülür; 1 N NaOH ile pH 7 yapılır; 50 mL’e seyreltilir ve sertlik için analizlenir.
Titrasyon Koşulları: Titrasyon oda sıcaklığında yapılır. Titrasyon 5 dakika içinde tamamlanmalıdır.
Reaktifler
1. Tampon Çözelti:  (a) 16,9 g NH4Cl, 143 mL derişik amonyum hidroksidde çözülür. 1,25 g EDTA-Mg tuzu eklenir ve destile su ile 250 mL e seyreltilir.
2. EriochromeBlack T (1-(1-Hidroksi-2-naftilazo)-5-nitro-2-naftol-4-sulfonik asid) Erio T’nin bazik çözeltileri oksidanlara karşı duyarlıdır ve sulu veya alkollü çözeltileri dayanıksızdır. 0,5 g boyarmadde 100 g trietanolamin içinde veya etilenglikol monometil eter içinde çözülür. Titre edilecek 50 mL örneğe 2 damla konur.
3. Ayarlı EDTA Çözeltisi, 0,01 M:  3,723 g disodyum etilendiamintetraasetat, dihidrat (EDTA) destile suda çözülür ve 1000 mL e seyreltilir. Ayarlı Ca çözeltisine karşı ayarlanır.
Çözelti PE veya borosilikat cam şişelerde saklanır.
DENEYİN YAPILIŞI:
Örnek, 100 ml’lik balonjojeye alınarak saf su ilavesiyle hacim 100 ml’ye tamamlanır. Bu örnekten, 25,0 mL (V) alınıp destile su ile 50 mL e seyreltilir. 1-2 mL tampon çözeltisi eklenir. Genellikle 1 mL tampon çözeltinin pH’ını 10,0 ± 0,1 yapmak için yeterlidir. 1-2 damla indikatör çözeltisi veya kuru-toz indikatör eklenir. Ayarlı EDTA çözeltisi ile sürekli karıştırarak yavaşça, son kırmızılık kayboluncaya kadar titre edilir. Son birkaç damla 3-5 saniye ara ile eklenir. Son noktada çözelti mavi olur.
Hesaplama
N. F. SEDTA. (40,08/2)            100
TKalsiyum (g) = ………………………     x    ..…….
1000                           Vörnek



S: Örnek için harcanan EDTA hacmi (mL)
N: EDTA’nın konsantrasyonu
F: EDTA’nın faktörü
V: Örnek hacmi (mL)